Költségbecslés

A folyamatosan változó piaci árak mellett nagy szakmai kihívás meghatározni egy projekt beruházási költségeit. A rövid idő alatt nagymértékben változó építőipari díjszabás sok esetben befolyásolja az építés módját (falazott, öntött falas, paneles, könnyűszerkezetes) és a betervezett anyagokat, szerkezeteket.

Már a tervezési folyamat kezdetekor, a részletes tervezési program átbeszélése után, lehetőség van egyszerűsített (előzetes) költségbecslést készíttetni. Ez sokszor nagy segítséget nyújt a megrendelőnek, hogy mérlegelje a beruházásra fordítandó költségkeretet.
Az épületek pontos bekerülési költségeit azonban csak a kiviteli tervdokumentáció elkészült után, tételes (részletes) költségbecslés alapján tudjuk meghatározni.

A másik opció az, amikor már a tervezési programot is folyamatos költségellenőrzéssel egybekötve alakítjuk ki. Ezzel a metódussal megelőzhetőek a túlzott költségnövelő tényezők.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a már megtervezett (esetleg építési engedélyt kapott) terveket költségoptimalizáljuk. Jellemzően ilyen esetekben beruházási költséget kell csökkentenünk, ami kétféle módon lehetséges. A könnyebbik eset, amikor átbeszélésre kerül az alkalmazott anyagok kiváltása, módosítása, mindez úgy, hogy az eredeti építészeti koncepció ne sérüljön. A nehezebb eset, amikor az épületet olyan mértékben kell módosítani, áttervezni, hogy az esetlegesen engedélyezési procedúrát is von maga után.