Házépítés menete lépésről lépésre

Hogyan épül fel egy komplett családi ház? Kíváncsi vagy a házépítésre és a kivitelezési folyamatokra? A következő cikkben bemutatjuk mindezt.

Az egyik általunk tervezett családi ház építési folyamatát követhetitek végig, a tereprendezéstől a befejező munkálatokig. Ez a folyamat kb. 14 hónapot ölel fel, mi pedig igyekszünk bemutatni a fontosabb mérföldköveket. Vágjunk is bele!

Kivitelezés megkezdése előtt természetesen rendelkezésedre kell álljanak a megfelelő tervek, illetve a szükséges építési és egyéb szakhatósági engedélyek. Az építtető / kivitelező feladata, hogy megnyissa az e-naplót, hogy elindulhasson az építkezés.

1. Telek előkészítése, kitűzés

Az első lépés a telek megtisztítása a fölösleges aljnövényzettől. Fontos, hogy a 10 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fákra, illetve a védendő növényekre a kivitelezés megkezdése előtt fakivágási engedélyt kell kérni a hatóságtól. Természetesen ez a tervező felelőssége is, hogy már a kezdeti szakaszban úgy helyezze el az épületet, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen eltávolítani a telekről.

Az épület kitűzése során a geodéta kiméri az épület pontos helyét és meghatározza a 0,00 magassági pontot, amely általában a földszinti padlósík magasságát jelenti. Később a kivitelező ehhez a ponthoz fog mindent viszonyítani, ami jelen esetben 262,2 méter magasságban van a balti tengerszinthez képest.

Mivel a tervezett épületnek pincéje is lesz, így mindenképpen ajánljuk, hogy a tervezés szakaszában készüljön talajmechanikai felmérés is. Az építendő ház helyén a geotechnikusok fúrásokat végeznek, a talajmintákat laborban bevizsgálják és vizsgálati jegyzőkönyvben rögzítik a talajjal kapcsolatos adatokat. A statikus így pontosan tudja majd a föld állékonyságára vonatkozó információkat, illetve azt is, hogy számítani kell-e talajvízre, rétegvízre, stb.

2. Földmunka

A következő lépés a földmunka. Az időjárás nagyban befolyásolja a földkitermelést, ezért egy tapasztalt kivitelező pontosan tudja mikor érdemes belekezdeni a munkafolyamatba. Nyári, száraz időben nem sok probléma adódhat, viszont késő ősszel számolni kell a nagy mennyiségben lehulló csapadékkal. Előfordulhat az is, hogy a földet stabilizálni kell. A rosszabb minőségű vagy a csapadék miatt málló, beomló terepeknél általában lőttbetonos technológiát alkalmazunk a földpartok megtámasztására.

A hideg idő szintén előnynek számít a földmunka során, hiszen nincsen „sarazás”. Azonban a  nagy hidegben a föld is megfagy, így a kitermelés is nehézkesebb. Jelen projektnél a talaj elég köves volt, hatalmas „kavicsokat” görgetett ki a munkagép. Fontos megemlíteni, hogy a kitermelt föld általában jó minőségű termőtalaj, ezért ezt később felhasználhatjuk a végső tereprendezés, kertépítés során.

3. Gépészeti szerelés, vasalás

A pinceszint kiszedése / kiásása után a kivitelező csapat megérkezik a helyszínre. Az épületgépész kivitelező kiépíti a szükséges csövezést az alaplemez alatt. Ezek főleg a vízvezeték rendszer elemei, szennyvíz- és a bejövő vezetékek védőcsövei. A szerkezetépítők kijelölik a fagygerenda helyét, elkészítik az armatúrát (vasalást), majd előkészítik a terepet a beton érkezéséhez.

4. Alapozás, vízszigetelés

A beton érkeztével az alapozás első szakasza megkezdődik. Az alapozás fogja viselni az épület teljes terhét.

A következő munkafolyamat előtt a betonnak meg kell „kötnie”, szilárdulnia. Ehhez locsolni kell a felületét, hogy a beton ne repedjen be és elérhesse a megfelelő szilárdságot is. A száradás után a következő lépés a szerelőbeton kellősítése, ami egy alapozó réteg. Megköti a felületi szennyeződéseket és beszivárog a beton mikrorepedéseibe is. A kellősítés után kezdetét veszi a bitumenes vastaglemezes vízszigetelés lefektetése. Geotechnikai adat és alapozás függő, hogy hány réteg vízszigetelést alkalmazunk. Talajnedvesség esetén elegendő az egy réteg vastaglemez alkalmazása, talajvíz esetén két réteget használunk.

A lemezszigetelés védelmére 5 cm vastag betonréteg kerül. Erre a rétegre azért van szükség, mert a vasbeton armatúrájának elemei közvetlenül nem érhetnek a vízszigeteléshez, másrészt ez a vékony betonréteg megvédi a szigetelést a mechanikai sérülésekkel szemben. Időközben megérkeznek a vasak is az alaplemezhez.

A vasszerelése után 25 cm vastag betonréteg következik. Jelen projektnél ez a munkafolyamat csupán 2 órát vett igénybe. A négy betonkeverő percek alatt termelte ki magából a több köbméter betont.

A betont a simítás előtt alaposan át kell vibrálni, hogy a még folyékony, pépszerű anyag egyenletesen eljusson mindenhova, így nem alakulhatnak ki zárványok a rétegben.

5. Pinceszinti falazás

Száradás után a pince falazása következik. A talajban lévő falakat, pilléreket általában monolit vasbetonból vagy zsalukőből készítik, hiszen ezek a szerkezetek bírják a földnyomást. Jelen projektnél nem terveztünk szigetelés tartó falat (statikai és geotechnikai ellenőrzés eredményeképpen), így a függőleges vízszigetelés közvetlenül a pincefalra kerül. Elkészülnek a vasbeton tartópillérek és elkezdődik a zsalukő falazása is. A teljes merevséget a betonacélok elhelyezése és a kibetonozás biztosítja.

Időközben megérkeznek a 30-as N+F vázkerámia téglák is, melyek szintén teherhordóak. A pinceszinti falak egy része ebből készül, egyrészt a tartószerkezeti szerepük miatt, másrészt a garázs temperált terét 30-as falakkal választjuk el a fűtött tértől. A pince belső falazása és a garázslehajtó rámpa támfalai is épülnek. A pincefalakon (mivel a gépészeti helyiség ezen a szinten lesz) megjelennek ez első csőáttörések . Ezeket a hővisszanyerős szellőzőrendszernek készítik elő. A rámpa támfalán elkészül a kiegyenlítő betonréteg, illetve ezzel párhuzamosan a drén rendszer. Érkeznek a pinceszinti födém alátámasztására a zsaluanyagok, tartó oszlopok és egyéb elemek.

6. Szintközi födém építése

A födém vasszerelése után ismételten a gépészeté a főszerep. A szellőzési rendszer elemei a vasbeton szerkezetbe lesznek integrálva. Ez azt jelenti, hogy az alsó és felső vasalás közé (távtartókkal, kötözéssel) rögzítik a csövezést, így nem szükséges nagy helyigényű álmennyezeti réteget építeni, amely elrejti a gépészetet. Ezt azért lényeges már a tervezés szakaszában eldönteni, mert a statikusnak ezzel számolnia kell, másrészt az álmennyezeti réteg kb. 15-20 cm-t venne el a hasznos belmagasságból.

Az elszívás később a mennyezeten és oldalfalakon, a befúvás a padlóban lesz kialakítva. Ennek precíz kiépítésére szükség van épületgépészeti kiviteli tervekre. A pincefal oldalán elkészül egy új áttörés a villamos betáplálásnak. Ezután következik a pinceszinti födém kibetonozása, ami 25 köbméter. A szükséges helyeken (a képen látható módon)  – pl. gyalogos főbejárat – a sík lemezfödém leugrik, így megfelelő vastagságú hőszigetelést tudunk elhelyezni a rétegrendben. Ezek a részletképzések biztosítják, hogy a pincében található műhely ne hűljön felülről, ne legyenek hőhidak az épületen.

Következő munkafolyamat az elkészült pincefal szigetelése bitumenes vastaglemezzel. Jelen esetben ez két rétegben kerül fel, feles eltolásban. Közben folyik a pinceszinti válaszfalazás is. A pinceszinti födém alsó zsaluzatát elbontják, de a tartóoszlopok egy része még visszakerül 2-3 hétre a beton teljes szilárdulásáig, a földszinti pillérek és vázkerámia falazatok súlya miatt. Lassan elkezdődik a földszinti falazás.

7. Földszinti falazás

A főfalak építése látványos munka, pár nap alatt kirajzolódik a ház geometriája, kontúrja. Természetesen a valósághoz az is hozzátartozik, hogy időjárás nem mindig alkalmas építkezésre. Vannak egy órás munkanapok, fél délelőttök, de előfordulnak 2-3 napos leállások is az esőzések miatt.

8. Szintközi födém, áthidalók építése

A földszint falazása után ismételten a födémszerkezet építése következik. A szerkezetépítők a Doka elemeket elhelyezik és elkezdik a vasszerelést. A zsaluzatból kirekesztésre kerülnek a mennyezeti spotlámpák helyei, illetve elkészül a szellőzőrendszer kiépítése is. A kirekesztések pontos helyéhez, méretéhez is szükség van a gépészeti és belsőépítészeti kiviteli tervekre, ezek nélkül a helyszínen történő improvizálás csak hibákat eredményezhet.

A nappali hatalmas méretű nyílászárója felett elkészül a gerenda vasszerelése is. A földszint feletti födém kibetonozása a következő fázis. A száradás ideje alatt beépítésre kerül a pinceszintre az angolakna, illetve megérkezik a hőszigetelőanyag is. A cél, hogy a rétegrendek kiépítése után, minél hamarabb vissza lehessen temetni a munkagödröt.

9. Emeleti falazás, pinceszint betemetése

A szintközi födém száradása után az emeleti falazás is elindul. Szépen, lassan valósággá válnak a tervrajzok.

A pincefal rétegrendi kialakítása jól kivehető a fenti képekről. A kellősített falra két rétegben felkerült a bitumenes vastaglemez vízszigetelés, majd a zártcellás rózsaszín XPS hőszigetelés is. A végén következik a speciális felületű drénlemez. A geotextilbe tekert dréncsövekre 16 mm-es, mosott kulékavics kerül. Ez a rétegrend biztosítja a pincefalak tökéletes szárazságát.

Az emeleti szint falazása tovább folytatódik. A kőműves falazóhabarcsot használ, amibe beleülteti a kerámia falazóblokkot, majd gumikalapáccsal, alapos gondossággal beállítja a vízszintet.

10. Drénezés, kerítés és teraszépítés

A munka a gépészeti szereléssel folytatódik, készülnek az áttörések.

Időközben a szikkasztó is elkészül. A kiásott gödörbe nagymennyiségű 16-32 mm-es kulékavics kerül, geotextíliába csomagolva. Az épület körüli drénezés PVC csövei a szikkasztórendszerbe, a tetőről levezetett csapadékvíz pedig zárt tározóba lesz bevezetve. Ezzel egyidőben a kerítés alapozása zajlik. Utána a földszinti terasz alatt futó gépészeti csövek kerülnek kivezetésre. Ezután a zsaluköveket is elhelyezik, majd kibetonozzák a terasz alapjaként.

11. Térdfalak, tetőszerkezet

Az emeletre a tervek szerint felkerülnek a zsalukő falazatok és a ferde koszorúk, így a ház tömege teljes egészében kezdi megmutatni magát.

Az utcafronti személybejárat melletti falazott kerítéselem is elkészül, illetve az emeleti terasz rétegrendjének előkészítése is folyamatban van. Ebben a fázisban már több fronton folyik a munka, vannak olyan napok, amikor 3-4 brigád – szakkivitelező is jelen van az építkezésen.

A tetőszerkezet vasbetonból lesz, ennek előkészületeként felkerül az alátámasztott zsaluzat is.

A ház lassan megkapja a zárófödémet, ami 20 cm vastag betonréteg. A tető lejtése miatt ilyenkor az előírt beton sűrűbb, a vasalás közé lukacsos vaslemezek is kerülnek függőlegesen elhelyezve, ami az egyirányú nyomást hivatott csökkenteni.

A száradás után elbontják a zsalukat és belülről kirajzolódnak az izgalmas tetősíkok. Statikai tervek szerint, a középmezőben 4 db acél pillér is elhelyezésre kerül.

A terasz építése is folytatódik. Feltöltik a terepet, majd a talajt döngölővel tömörítik. Elkészül a vasszerelés és a terasz keretének tartópillérei. Következhet a betonozás!

13. Tetőszigetelése, rétegrend kialakítása, ácsmunkák

A tetőn is folyik a munka. A kellősített beton bitumenes szigetelést kap, majd távtartók segítségével elkészül a fémlemez fedés aljzata. A szarufák közé bekerül a szálas hőszigetelő anyag (kőzetgyapot), majd az ácsok a teljes felületű deszkázatot készítenek a fémlemez fedés alá. A bádogos szakemberek a kiterített lemezeket korcolás segítségével kapcsolják össze, így biztosítva a teljes vízzáróságot.

14. Kávaszigetelés

A nyílászárók elhelyezése előtt elkészül a kávaszigetelés, aminek funkciója a hőhíd megszüntetése, illetve a könnyebb és biztonságosabb beépíthetőség. Így nem kell attól tartani, hogy az épület természetes alakváltozása során a szerkezet összeroppantja a tokszerkezetet és az üvegezést.

15. Belső válaszfalak, mellvédfalak

Lassan a belső válaszfalak is elkészülnek, a pinceszintről felvezető lépcső mellvédfalával egyetemben. A válaszfalak merevítésére acélhuzalokat használnak, melyeket két soronként habarcsrétegbe ágyaznak, rögzítésüket kampós szegekkel oldják meg. A födémhez közelítve 2-3 cm helyet hagynak és ékeket helyeznek el. Izgalmas térélményt nyújt az egykarú lépcső a pinceszintről.

16. Nyílászárók beépítése

Érkeznek a nyílászárók! A teherautó kétszer fordult és második körben meghozta a nappali 6,50 m széles emelő-tolóajtaját is. Az alu tokszerkezetű nyílászárók színe összhangban lesz a bádogos szerkezetek, korlátok, stb. színével, így a ház nyugodt, egységes képet ad.

A nyílászárók beépítése folyamatban. Az óriási üvegfelületeket a helyükre daruzzák, a kisebbeket kézi erővel építik be. A teraszajtókat és emelő-tolóajtókat purenit szigetelésre helyezik, majd alul-felül és oldalt is segédszerkezetekkel rögzítik a falazathoz, pillérekhez. A tömítésre purhabot használnak, illetve a tökéletes légzárás miatt a külső és belső oldalakra az EPDM fóliát is felragasztják.

A ház szerkezeti rendszere tökéletesen kivehető a még takaratlan, hőszigetelés nélküli állapotban. A nagyobb fesztávoknál lelógó gerenda vagy felülborda készült.

17. Emeleti terasz rétegei

Az emeleti tetőterasz szigetelési munkálatai a tervek szerint haladnak. Az attikafalra zsalukő és vasbeton szerkezet helyett purenit előregyártott attikát terveztünk. Erre főleg geometriai okok miatt volt szükség, nagy előnye viszont, hogy kiválóan hőszigetel. Ezután elkészül a terasz csapadékvíz szigetelése, aminek levezetése a homlokzati hőszigetelésbe lesz elrejtve.

Beépítésre kerül a bejárati ajtó oldalbevilágítóval kiegészítve, így az előszoba is természetes megvilágítást kap.

18. Belsőépítészeti, villanyszerelési munkák

Időközben a beltérben elkezdődtek a villanyszerelési és gépészeti munkálatok. A villamos és vízvezetékeket behúzzák a falakba. A villamos kiviteli tervek szerint horonyvéséssel kialakítják a nyomvonalakat, melyekbe gégecsöveket helyeznek el. A gégecsövekbe behúzzák a vezetékeket, majd a belsőépítész tervek szerint elkészítik a kiállásokat (kapcsolók, dugaljak, fogyasztók, stb).

A belső vakolatok felhordására speciális gépet használnak. Ez a munkagép összekeveri a vakolóanyagot a vízzel, majd egy csövön keresztül nyomja a szórófejhez. Ezáltal a vakolás sebessége gyorsabb, minősége egyenletesebb, mint a hagyományos kézi vakolásé. Nagyon érdekes a felhordott anyag is. Teljesen más a száradása, tapintása, fénye, a klasszikus vakolatokhoz képest.

19. Árnyékolók elhelyezése

A nyílászárók beépítése után az árnyékoló szerkezetek külső dobozait helyezik el, melyek a homlokzati hőszigetelésbe lesznek elrejtve. Már a tervezési fázisban fontos eldönteni az árnyékolás típusát, hiszen a tokszerkezet szélessége és magassága az áthidalás geometriáját is befolyásolja. A legszokványosabb megoldás a zsalúzia vagy redőny alkalmazása, de használhatunk textilárnyékolót  is. Ezzel párhuzamosan a tető vízelvezetésének ejtőcsövei is elkészülnek.

20. Terasz fedése

A nappali előtti terasz fedésére árnyékoló lamellákat terveztünk, melyek motoros működésűek. Az egyik végük az épület koszorújához lesz befogatva, a másik vége acélszerkezethez lesz rögzítve. A nagy fesztáv miatt alkalmazunk acélszerkezetet, hiszen a beton gerenda önsúlya miatt nagyobb lenne a lehajlás.

21. Padló rétegrend kialakítása

A belső terekben a betonfödémre lépésálló hőszigetelés (expandált polisztirolhab) kerül. Ez a réteg felel a hanggátlásért (akusztika), illetve a vizes helyiségekben itt vezetik el a gépészeti csöveket is. Éppen ezért célszerű két rétegben lefektetni, hogy a felső réteg teljes egészében takarjon. Erre kerül a hővisszaverő PE technológiai fólia. Az esztrichelés előtt a gépészek lefektetik a padlófűtés csövezését, majd szálerősítésű cement esztrich aljzat készül, a nagyobb helyiségekben tervezett dilatációkkal. A padlófűtés csöveinek rögzítésére vashálót fektetnek le.

22. Külső állványozás, álmennyezeti szerelés

A külső befejező (hőszigetelési, vakolási és burkolási) munkálatok miatt körbe állványozzák az épületet. A grafitos szigetelés beépítésig a pinceszinten került elhelyezésre.

Az alacsony energiával működtethető fűtés-hűtési rendszerek, mint pl. a felületfűtések alkalmasak arra, hogy jól működjenek a ma korszerű és fenntartható hőszivattyús rendszerekkel. A felületfűtések (pl. mennyezet- vagy falfűtés) kerülhetnek a vasbeton födémbe, vakolatba integráltan, vagy álmennyezetbe integráltan száraz rendszerben. Ez esetben az utóbbi került kialakításra, az álmennyezeti tartókat a fűtőpanelek méretének megfelelően felszerelik, majd a paneleket ehhez rögzítik és összeszerelik.

23. Hőszigetelés

A pillérek és körbefutó szintközi koszorúk előtt – mivel ezek anyaga vasbeton – kiegészítő hőszigetelésre is szükség van.

Időközben a homlokzati hőszigetelés is elkezdődött, a 15 cm vastag grafitos táblák felhelyezésre kerülnek. A nyers téglafalra először egy réteg kültéri vakolat kerül, majd a homlokzati hőszigetelés, alapvakolat, üvegszövet háló felületerősítő és feszültségkiegyenlítő réteg az alapvakolat külső harmadába bedolgozva. Erre jön a szálerősített ragasztóhabarcs, majd a vékonyvakolat alapozó és végül a homlokzati vékonyvakolat. Általános felületen így áll össze a homlokzati rétegrend. Megérkezett a pinceszintre a garázskapu is, melynek színe a homlokzati nyílászárók tokszerkezetével megegyező.

24. Mennyezethűtés-fűtés szerelése, gépészeti munkák

Elhelyezésre kerülnek a mennyezethűtés-fűtés elemei is. A padlófűtéssel együtt igazán hatékony és gazdaságos rendszert alkotnak. Kiegészítésképpen hővisszanyerős szellőzést is terveztünk, melynek csövezését a monolit vasbeton lemezbe integráltunk. Ez biztosítja majd, hogy a belső terekben folyamatosan friss, szabályozott hőmérsékletű legyen a levegő. Ezekkel a modern, korszerű és környezetbarát gépészeti rendszerekkel természetesen minden energetikai előírásnak megfelelünk, viszont már a tervezési szakaszban számolni kell azzal, hogy a teljes költségvetés kb. 20% a gépészetre „megy el”.

Az építkezés felétől sűrűsödnek a szakipari munkálatok. A gépészeti helyiségbe beépítésre került a 420 literes melegvizes tartály is, melynek súlya 250 kg. A vizes helyiségekben előkészítik a szaniterek kiállásait, hátszerkezeteit.

25. Homlokzatburkolat

Az épület felső részének fűrészelt travertin (mészkő) borítása is megérkezett. A burkoló csapat neki is kezdett a munkának.

26. Gipszkartonozás

A felületfűtő-hűtő panelek elhelyezése után felkerül a gipszkarton réteg, amelyet már „csak” glettelni kell és ezután megkaphatja a végső felületképzést (színre festés).

27. Fürdőszobák burkolása

A vizes helyiségek (fürdők, mosdók, stb.) is szépen haladnak. A padló kiegyenlítése után elindul a vízszigetelés is. A falakon 60×120 cm-es kiváló minőségű és felületű lapok lesznek. A burkolási terv elkészítése ilyen méretű lapoknál kiemelten fontos, hiszen egy előre szerkesztett rajzot követve minimalizáljuk a vágást és a hulladékot is. Belsőépítészeti döntés szerint nem terveztünk élvédőket, ehelyett 45 fokban össze vannak fordítva a burkolatok. A következő munkafolyamat a fugázás. A száradás után pedig beépítésre kerülnek a szaniterek is.

A fürdők padlóburkolata is nagyméretű lapokból készül, melyeknek mérete: 120×120 cm. A padlóra feszültségmentesítő került, ami megakadályozza a nagy lapok dilatáció okozta károsodását. 80 cm felett ez már kötelező.

28. Glettelés és festés

A gipszkarton lapok illesztésének, egyenletlenségek eltűntetését több rétegben összeglettelik, majd kifúrják a mennyezeti világítások helyét.

A glettelés után az első réteg festés is felkerül a falakra. A belső terekben a monokróm színek, sötét és világos, kontrasztos burkolatok, bútorok dominálnak majd.

29. Hidegburkolás

Az aljzatkiegyenlítés után elindul a nappali burkolása is. Ezzel egyidőben megérkezik a nyílászárók belső oldali könyöklője, illetve a külső oldali párkányok is. A mészkővel burkolt részen a nyílászárók párkányzata szintén mészkőből készül.

30. Külső befejező munkálatok

A terasz acélszerkezetének eldobozolása is elkészült, melynek rétegrendjét úgy kellett kialakítani, hogy a végleges homlokzattal egy síkban fusson tovább. Elhelyezésre került a keret alsó síkján végigfutó vonalmenti led csík is.

A nyílászárók fölötti árnyékoló szerkezetek elé (vékonyabb) hőszigetelés kerül, így lesz teljesen rejtett a zsalúzia doboza.

A terasz csapadékvíz elvezetését a homlokzati hőszigetelésbe rejtetten terveztük, így annak függőleges csöveit a hőszigetelés előtt ki kell építeni. Ezután jön a hőszigetelés, majd a homlokzati felületek behálózása, vakolása.

A homlokzatburkolás befejezése után elbontásra kerül az állványrendszer.

31. Egyedi részletek

A ház egyik dísze a tömör travertin elemekből álló rakott téglafal. A milliméter pontosan kifúrt elemeket egyenként ráhúzzák egy merevítő acél pászmára, így biztosítva a tartószerkezeti állékonyságot. A perforált falazat mögött a nappali nyílászárói találhatóak, különleges árnyékhatást kölcsönözve így a beltérnek.

32. Belső lépcső

Beépítésre kerül az egykarú acéllépcső is, melynek alsó és felső része acéllemezekkel rögzítésre kerül a beton szerkezetekhez. A padlóburkolat osztása tökéletesen fut a pillérrel és a lépcső induló részével. Erre szokták mondani, hogy az ördög a részletekben lakik.

33. Belső befejező munkák

Az idő telik, a nyári időszak után beköszönt a szürkeség és a hideg is. Szerencsére a külső burkolási munkálatok és a homlokzati alapvakolat elkészült, már csak az alsó rész színezése van hátra.

A hidegburkolatok lerakása után a melegburkolatokat is lefektetik a szobákban. A fehérre festett hálókban gyönyörűen érvényesül a fa parketta színe, textúrája. A gépészeti szellőző rendszer befúvó elemeit előre kialakítják a burkolás során. Miután a belső terek elnyerik végleges formájukat – elkészülnek a burkolási és festési munkálatok – az asztalos csapat felméri a lakás paramétereit. Itt éppen a konyhabútor gyártmánytervi konszignációja készül.

Az árnyékoló rendszer jól működik. Az elektromosan mozgatható zsalúziák dőlésszögeit szabadon állíthatjuk.

A lépcső oldalára és az emeletre felkerül az üvegkorlát, filigrán kapaszkodórésszel. Az emeleti tetőterasz PVC szigetelése elkészült, erre nyílthézagos greslap burkolat kerül, állítható lábakra rakva.

A fürdőkbe felkerülnek a szaniterek, mosdók, csaptelepek. Elkészülnek a bútorok és az utolsó festés végén felhelyezésre kerülnek a kapcsolók, dugaljak is.

A felső képen már a konyhabútor látható, a konyhasziget még hiányzó részével. Behelyezésre kerülnek a belső ajtók a zárakkal, kilincsekkel, illetve a lámpák is megtalálják a végső helyüket. A lenti képen a kőfurnér burkolat kerül fel a nappali falára, illetve az étkező lámpák is megérkeztek. A karácsonyt a család már az új házban töltötte.

A pinceszinti helyiségbe bekötésre kerül a hőszivattyú (a képen a kültéri egység látható), illetve a műgyanta padló is elkészül.

34. Tereprendezés, kertépítés

Az építkezés utolsó, de egyik legfontosabb eleme a ház körüli terep- és kertrendezés. A talaj elsimítása és kert kiépítése, járdák, tipegők lerakása, füvesítés és növények ültetése egyaránt lényeges, hogy az épület elnyerje végső külalakját. A kertépítők tavasszal hozzákezdenek a munkálatokhoz.

Összefoglalás

A különböző szakemberek koordinálására, az építkezés irányítására és ellenőrzésére elengedhetetlen a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező generálkivitelező kiválasztása, hiszen a fenti példán keresztül is látható, hogy a kivitelezés mennyire összetett, nagy szervezést és precizitást igénylő feladat. Mindezt megkönnyíti a pontos és részletekre kiterjedő tervezés, ami miatt a helyszínen felmerülő kérdéseket, problémákat minimalizálni lehet. Ebben segít a C60 Építész Stúdió csapata!

A családi ház publikációja 2023 végén várható