fbpx
Karakteres átépítés – Diósd

A bemutatott állapot egy áttervezés ereménye. Az alapot egy két fázisban készült magastetős, kőburkolatú épület adta. Az Építtető egy újabb átalakítással szeretné a házat bővíteni, használhatóbb tetőszintetet létrehozni, amely a teljes tetőtér és tetőidomok elbontásával, tetőemelet ráépítéssel jár.

A tervezett épület megjelenésében letisztult, mégis játékos tömegformálást mutat, mai kortárs architektúrával, a kedvező tájolás felé megnyíló nagy üvegfelületekkel és jól használható méretű terasszal. Az emeleti tömegalakítást a saroktelek-adottság befolyásolta leginkább. A meglévő-megmaradó földszint két traktusra osztható. Az új tetőemelet-ráépítést is két fő tömeg határozza meg, melyek a földszinti traktusokhoz képest 90 fokkal elforgatott helyzetűek. Az épület északi pontja enyhén kiemelt, reagál a sarki pozícióra. Az alacsony hajlású tetők lejtésének iránya és mértéke sem azonos, ezáltal a tömegek egymáshoz képest mozgalmasak, tagoltak, a ház mégis egységes képet mutat.

A két emeleti épületrészt egy alacsonyabb, lapostetős tömeggel kötjük össze, melyet sík felülvilágító ablakokkal és homlokzati üvegfelületekkel alakítottuk áttörtebbé, könnyedebbé.

 

Megrendelő: magánszemély

Típus: egyszerű bejelentés

Tervezés éve: 2019

tOVÁBBI MUNKÁINK