fbpx

Eger – Kossuth Lajos utca

Eger – Kossuth Lajos utca

A tervezés során a meglévő tömegstruktúrát folytatva két fő tengelyt jelöltünk ki: az egyik az utcai homlokzatot és az Eger-patak mellett végighúzódó sétányt, amit az épület környezetében kibővíteni igyekeztünk egy patakparttal kommunikáló városi térrel, amely a hivatali ügyintézés szigorú hangulatát hivatott enyhíteni.
Az épület az Eszperantó sétány elemeként olyan pozícióba kerül, amely határozott építészeti formálást igényel a bejárati pozíció és a sarokhelyzet okán. A Kossuth Lajos utca felé eső bejárat visszahúzásának fedett-nyitott tere összeforr az újraértelmezett árkádtérrel, egy szabadabb sarokhelyzetet hozva létre a sétányon. A földszinti bejárati visszahúzására rímelve a harmadik szint és a tetőszint is meg lett metszve, így az épület legkényesebb pontja, a bütü jóval keskenyebbé válhatott. A szélesség-csökkenés lehetőséget adott arra, hogy az épület egy könnyedebb, szoborszerűen megformált tömegként jelenhessen meg.
A homlokzatképzés során elsődleges szempont volt a műemléki környezetbe és a városképbe való illeszkedés. Az épület nem akar a környező házakkal konkurálni.
A harmadik szint nyílászáróit sávablakként, ritmusos kőlamellás osztásokkal alakítottuk ki. Ez a megoldás nem egy harmadik szintet mutat, hanem sokkal inkább egy nagyobb nútnak érzékeljük az ablaksort, amely a metszett tömegű tetőszintet leválasztja. Így csak két szint nyílászáróit kellett hagyományos módon elhelyezni, ami egyrészt jobban illeszkedik a környezetébe, másrészt a lyukarchitetktúra lehetőséget ad arra, hogy a cellás irodákhoz jobban passzoló megnyitások alakuljanak ki.

Megrendelő: Heves Megyei Kormányhivatal

Állapot: tervpályázat

Dátum: 2019. május